Bir süredir ilginizi çeken bir konu web tasarımı, web tabanlı uygulamalar… Ama kafanız karışık, tam olarak ne öğrenmek istediğinizi bilmiyorsunuz.
Nereden başlayacağınızı bilmemeniz de üzerine tuz biber oluyor. Bir adım ileri, iki adım geri… Bir ilerleme kaydedemiyorsunuz. Eğer durumunuz bu, ya da buna yakın bir şeyse; işte bu yazı tam size göre.
Nereden başlayacağınızı bilmemeniz de üzerine tuz biber oluyor. Bir adım ileri, iki adım geri… Bir ilerleme kaydedemiyorsunuz. Eğer durumunuz bu, ya da buna yakın bir şeyse; işte bu yazı tam size göre.
Web Sitesi Kavramı
Bu işle ilk uğraşmaya başladığımda web dünyası günümüzdeki gibi renkli değildi. Ne açıdan? Diye soracak olursanız; iş olarak web tasarımcılığı ve bu işi gerçekleştiren kişi web tasarımcısı -yani biz- vardı o zamanın web dünyasında. İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle web sitesi dediğimiz kavram hala gündelik dilde kullanılsa da, artık ortaya konulan ürünü, web tabanlı uygulama diye ifade ediyoruz. Bu web tabanlı uygulama kavramı, kendi içinde pek çok alt kategoriyi barındırıyor. Web siteleri, intranet uygulamaları, web servisleri gibi…
Web Emekçileri
Uygulamaların bu kadar derinleştiği bir dönemde, bu işi bir kişinin gerçekleştirmesi de doğal olarakolanaksızlaştı. O açıdan, işin belli bir kısmını gerçekleştiren, konusunda uzman meslek gruplarının da oluşması kaçınılmaz oldu. Bu çerçevede günümüzde bir web uygulaması için temel olarak;
- İlgili web uygulamasının ara yüzlerini tasarlayan bir ara yüz ya da klasik ifadesiyle web tasarımcısına,
- İlgili ara yüz tasarımlarını standartlara uygun XHTML ve CSS kodlarına çevirecek, gerekli kullanıcı taraflı javascript kodlarını geliştirecek ve sunucu taraflı gerçekleştirilen kodların entegrasyonu sağlayacak bir ara yüz geliştiricisine,
- İlgili sunucu taraflı kodları (ASP.NET, PHP vb.) geliştirecek bir web geliştiricine,
İhtiyaç duyulmaya başlandı.
Bunlara ek olarak ihtiyaç duyulacak, Proje Yöneticisi, Flash Geliştiricisi, Flex Geliştiricisi, Java Uygulama Geliştiricisi, Arama Motoru Optimizasyon Uzmanı, Kullanılabilirlik ve Erişilebilirlik Test Uzmanı gibi uzmanlık gerektiren diğer iş gücünü de unutmayalım.
Kararını Ver!
Konu bu kadar dallanıp budaklanmışken, web teknolojilerine ilgi duyan ve hayatını buradan kazanmak isteyen arkadaşlarımızın, bu koca dünyanın neresinde duracağına dair bir kararının olması önemli. Çünkü her konuda uzman olmanız pek olası görünmüyor.
Ara Yüz Geliştiricisi
Yazının buradan sonrası daha çok ara yüz geliştiricisi olmak isteyenleri ilgilendiriyor. Bir ara yüz geliştiricisi ya da kodcusunun elinde 3 adet güçlü teknoloji bulunmaktadır. Web tabanlı uygulamaların içeriğini oluşturanXHTML, içeriği şekillendirmemize yarayan CSS ve bu içeriğe davranışlar aktarabilmemize imkân tanıyan Javascript…
Nasıl Öğrenmeli?
Bir teknolojinin öğrenilmesi için o teknolojinin hayat bulacağı ortamın anlaşılması gerekmektedir. Tarayıcı nedir? İstek Nedir? Cevap Nedir? Sunucu nedir? Sunucuya istekler nasıl iletilir? gibi soruları kendimize sormamız gerekiyor. Burada temel konseptin anlaşılması teknolojilerin öğrenilmesini de kolaylaştıracaktır.
İkincil olarak ilgili teknolojinin sınır ve işlevinin öğrenilmesi gerekir. Bununla beraber ilgili teknoloji konusunda edinilecek referans bir kitap sizin başucu kaynağınız olacaktır. Öğrenme süreci kişisel çaba ve denemelerle pekiştirilir. Böylece küçük denemeler, büyük denemeleri biriktirir.
Tavsiyelerim
- Web’in nasıl çalıştığını öğrenin,
- Teknolojinin işlevini anlayın,
- Mutlaka her teknoloji için bir referans kaynağınız olsun,
- Web’de gördüğünüz örnekleri inceleyin, kendiniz gerçekleştirmeye çalışın,
- Küçük denemeler yapın, büyük denemelere hazırlanın,
Yorum Gönder